NewsBreak tarafından yazılan haberler yapay zeka tarafından uydurulmuş!

Yapay zekanın hayatımıza girmesinin üzerinden çok da uzun bir süre geçmedi. Ancak NewsBreak isimli bir uygulama, 2021 yılından beri CNN, AP ve Reuters gibi güvenilir haber kaynaklarından lisanslı içerikler yayınlamakla birlikte, basın bültenleri ve yerel haberleri yeniden yazmak için yapay zeka araçlarını kullanıyor. NewsBreak’in en dikkat çekici sahte haberlerinden biri, geçen yıl Noel arifesinde Bridgeton, New Jersey’de bir silahlı saldırı olduğu yönünde yanlış bir haber yayınlamasıydı. Oysa böyle bir olay hiç yaşanmamıştı.

New Jersey polis departmanı, makalede belirtilen iddiaları reddettikten sonra uygulama, haberi dört gün sonra başka bir web sitesinden aldığını belirterek kaldırdı. Ocak, Şubat ve Mart aylarında Colorado’daki bir gıda bankası, NewsBreak’in gıda dağıtımı için yanlış zaman bilgisi yayınlaması nedeniyle insanları geri çevirmek zorunda kaldığını Reuters’a bildirdi. Şikayetlerine rağmen şirketten yanıt alamadılar. Pennsylvania’daki başka bir yardım kuruluşu ise NewsBreak’in, kendilerinin evsizler için 24 saat ayak bakım kliniği düzenlediğini iddia eden iki sahte rapor yayınladığını belirtti. Reuters bu durumu bildirdikten sonra uygulama, yardım kuruluşlarıyla ilgili tüm yanlış haberleri kaldırdı. Mart ayında ise ana sayfasına içeriklerinin “her zaman hatasız olamayabileceği” konusunda bir uyarı ekledi.

Yanlış haberler yayınlamanın yanı sıra, NewsBreak’in izin almadan web sitelerinden makaleler kopyaladığı ve en az iki yayınla telif hakkı ihlali davalarında uzlaştığı iddia ediliyor. Reuters, NewsBreak’i “ABD’nin en çok indirilen haber uygulaması” olarak tanımlıyor. Eğer daha önce duymadıysanız, bunun nedeni muhtemelen kullanıcılarının çoğunlukla kırsal ve banliyölerde yaşayan, 45 yaş üstü, üniversite mezunu olmayan kadınlar olmasıdır. NewsBreak, genellikle Facebook gibi sosyal ağlarda linkler paylaşarak bilinir ve birine tıkladığınızda uygulamayı indirmeniz istenir.

Sadece ABD’de kullanılabilen NewsBreak, Çin merkezli Yidian adlı şirketin bir yan kuruluşu olarak ülkede piyasaya sürüldü. Yidian, kısmen Çin devletine bağlı bir medya firması tarafından sahiplenilmişti. Artık uygulamayla bir bağlantısı olmasa da, başlıca yatırımcılarından biri Çinli askeriyle bağlantılı olduğunu Pentagon’un belirttiği (PDF) Pekin merkezli IDG Capital’dir.

Eski çalışanlar, Reuters’a, NewsBreak’in algoritmalarının büyük kısmının Çin merkezli mühendisler tarafından geliştirildiğini söylese de, uygulama kendini ABD merkezli ve ABD yatırımcıları olan bir şirket olarak sunuyor. NewsBreak CEO’su Jeff Zheng, Reuters’a, uygulamanın ABD veri ve gizlilik yasalarına uyduğunu ve Amazon’un ABD’deki sunucularında tutulduğunu söyledi. Zheng, Çin’deki çalışanların sadece bu sunucularda tutulan anonim verilere erişebildiğini belirtti. Çin ile bağlantısına rağmen, Reuters NewsBreak’in Çin hükümetini olumlu gösteren haberler yayınladığına dair bir kanıt bulamadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x