Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan TCMB tebliğine göre, mal ve hizmet tedarikinde alacaklıya yapılan geç ödemelere ilişkin temerrüt faiz oranının sözleşmede öngörülmediği veya ilgili hükümlerin geçersiz olduğu hallerde uygulanacak faiz oranı yüzde 11.75 olarak belirlendi.
Tebliğ uyarınca, alacağın tahsili masrafları için talep edilebilecek asgari gider tutarı ise 800 TL olacak.
MENKUL KIYMET TESİSİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Öte yandan, TCMB bankaların menkul kıymet tesisine tabi varlık ve yükümlülüklerinin kapsamını genişletirken faktoring kuruluşları ve yabancı para kredilerin de tahvil karşılığı ayrılan sisteme dahil edildiğini açıkladı.
TCMB ilgili düzenlemeleri Resmi Gazete’nin 31 Aralık tarihli beşinci mükerrer sayısında yayımladıktan sonra basın açıklması yaptı.
Düzenlemeler ile bankaların yanı sıra diğer mali kuruluşlar da menkul kıymet düzenlemesi kapsamına alındı. İlk aşamada faktoring şirketlerine TL cinsinden faktoring alacaklarına uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi yükümlülüğü getirildi.
Bankaların kredi faiz oranına ve kredi büyüme oranına göre menkul kıymet tesisi uygulamalarının süresi 29 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldı. İlgili uygulama 2022 sonunda bitiyordu.
TCMB açıklamasında, “Yabancı para kredilerin yabancı para fonlama kalemlerindeki gerileme gözetilerek dengeli bir şekilde gelişimini destekleyici nitelikte menkul kıymet tesisi uygulaması getirilmiştir” denildi.
Öte yandan TL zorunlu karşılıkların altın cinsinden tesis edilmesi imkanı da 23 Haziran 2023 tarihinden itibaren sonlandırıldı.
BANKALARIN KIYMET AYIRMASI GEREKEN VARLIK, YÜKÜMLÜLÜK ARTTI
TCMB ayrı düzenleme ile bankaların menkul kıymet tesisine tabi varlık ve yükümlülüklerinin kapsamı genişletti.
Yükümlülükler tarafında yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve reel kesim ile yapılan yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlar menkul kıymet tesisine tabi olacak. Daha önce ilgili işlemler tahvil karşılığı ayırma düzenlemesine dahil değildi.
Ayrıca yabancı para fon sağlayan müşteriler ile finansal türev işlemler yapılarak menkul kıymet tesisine tabi yabancı para yükümlülüklerin bilanço dışına çıkarılması amacıyla yapılan işlemler de menkul kıymet tesisine yeni tabi oldu.
Bankalar için son olarak varlıklar tarafında yer alan reel kesimce ihraç edilen ve nitelikleri TCMB belirlenen menkul değerler menkul kıymet tesisine tabi olacak. TCMB bu düzenleme ile ki yıldan daha kısa vadeli ilgili işlemleri dahil etti.
TCMB’nin ilgili düzenlemelerden bazılarını tebliğ ya da uygulama talimatları ile detaylandırması bekleniyor. (REUTERS)